Binnen isolatie

na isolatie van oudere panden

Bij een verbouwing of renovatie van oude panden wordt steeds meer aandacht besteed aan het na isoleren van de schil (jas) van het gebouw: daken, vloeren en gevels.

Je wilt immers met de steeds stijgende energiekosten niet te veel geld uitgeven aan energiekosten voor het verwarmen van een gebouw. Met name de gevels leveren bij oude gebouwen de nodige hoofdbrekens op. Daarbij zijn in het verleden dan ook al veel fouten gemaakt. Een steenachtige of gemetselde gevel biedt geen hoge warmteweerstand, want bakstenen of andere steenachtige producten, waaronder ook beton, hebben weinig tot geen isolerend vermogen. Circa 40% van de energie gaat via ongeïsoleerde gevels verloren!

Bij voorkeur buiten isoleren

Bouwfysisch geniet het de voorkeur om gemetselde buitengevels aan de buitenzijde van gebouwen te isoleren, dus aan de koudste zijde in de winter. Op deze wijze kan de bestaande gevelsteen van binnenuit opwarmen en de isolatie aan de buitenzijde zorgt ervoor dat de warmte weer naar binnen wordt afgegeven. Dit geeft geen problemen mits de gevel niet dampdicht wordt afgewerkt.

Alleen binnenisolatie mogelijk

Echter in een groot aantal gevallen is het aan de buitenzijde isoleren van gevels niet mogelijk of niet gewenst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan monumentale panden waarvan men het uiterlijk niet mag veranderen, of aan appartementen gebouwen waar men gezamenlijk moet bijdragen aan het isoleren van een pand. Dan blijft er niets anders over dan de gevels aan de binnenzijde te isoleren.
Vanuit onze expertise heeft Uni-Advies ervaring met natuurlijke materialen op basis van houtvezelplaten, geheel natuurlijk en kan veelal direct op de bestaande binnen gevels worden aangebracht. Uni-Advies kan u helpen met een gedetailleerd advies, werkplan en in contact brengen met de juiste systemen en applicatie bedrijven.

Koel in de zomer

Tegenwoordig wordt ook het koelen van een gebouw steeds belangrijker o.a. met airconditioning, maar deze verbruikt ca. 3 à 4 maal meer energie dan dat u nodig hebt voor het verwarmen van de woning in de winter. Het is dan ook erg prettig dat binnenisolatie het gebouw in de zomer koel houdt, zonder de noodzaak van airconditioning.

Natuurlijke producten overtuigen

Problemen die kunnen ontstaan bij het na isoleren van de binnenzijde van buitengevels hebben geleid tot veel bouwbiologisch onderzoek. Het blijkt dat met name natuurlijke producten als leem, kalk en houtvezelisolatie het beste gewapend zijn tegen vocht en schimmels. Deze producten hebben als eigenschap dat ze een vochtregulerende werking hebben, ze bufferen overtollig vocht in zich op en geven het later weer af aan hun omgeving, waardoor deze producten veel beter presteren bij binnenisolatie.

Ecologisch verduurzamen is verantwoord bouwen en isoleren, met Uni-Advies als uw partner.

Uni-Advies Uni-Advies Visie van Uni-Advies

Stel uw vraag en wij helpen u graag bij de juiste keuze in onze dienstverlening. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact