• 1

Project

Project Penthouse Brussel

Techniek op de werf op ongekende hoogte.

Dit prachtige object is via een vaste klant van Uni-Advies binnengekomen.

Na contact te hebben gehad met de architect, vertelde deze dat de werf zich in Brussel bevond. Het woord werf is voor ons een onbekende uitdrukking, hier spreekt men over bouwlocatie of bouwput, zoals de heren van de praktijk het zeggen.

Deze post moderne triplex penthouse bevindt zich op een bijzondere locatie en is een bijzonderheid op zich. Dit penthouse die gebouwd is in 1980 heeft jaren na oplevering per ongelijk de status ontvangen van monumentaal pand, dit was te wijten doordat het is gebouwd boven op een prachtig historische gebouw.

Een stukje historie is dan ook zeer op zijn plaats.

Het te restaureren penthouse is in 1983 gebouwd voor een Amerikaans gezin, bovenop het bananengebouw dat werd opgetrokken in 1928 voor de importeur van deze vrucht. De art-deco gevelversieringen aan de voorzijde van het gebouw zijn waardevol en kenmerkend in de Dansaertstraat te Brussel.

Eind 1990 begin 2000 werden de gevels en daken van het hoofdgebouw beschermd, men had echter weinig rekening gehouden met de aanwezigheid van dit bijzonder toegevoegd gebouwtje.

Enkel kenners weten het te spotten aan de achterzijde van het gebouw en vanaf grote afstand. Het werd in Brussel zoals men zegt per ongelijk mee in bescherming genomen "a la stoemeling", maar eigenlijk weet men beter. Dit kon worden gedaan omdat het gebouwtje bijna onmerkbaar op het hoofdgebouw lijkt te zijn geplaatst, maar de eclectische stijl steekt toch af ten opzichte van het meer stijlzuivere hoofdgebouw, de collage van stijlkenmerken was ver doorgevoerd door de oorspronkelijke bouwheer.

Zowel binnen als buiten werd een mix aan materialen en stijlen toegepast, de buitenschil lijkt nog enigszins homogeen door het gebruikte pleisterwerk, maar onder deze schil gaat een zeer heterogene ruwbouw schuil. De originele gevelafwerking heeft zwaar te lijden gehad en is aan vervanging toe. De huidige eigenaars hebben gekozen voor een zeer grondige renovatie en voor een volledige ontmanteling van de binnenzijde.

Met deze specifieke opdracht blijkt dat het stukadoor werk in vele facetten onuitputtelijk is. Er is een samenwerking tot stand gekomen waarin werd gekeken naar alle mogelijkheden waarin partijen als Team worden opgemerkt, dit is mogelijk indien alle partijen vanaf de architect bij de aanvang aanwezig zijn.

Het was de taak van Uni-Advies om expertise te doen naar de staat van het pleisterwerk, waarna er een advies en werkplan werd gemaakt dusdanig dat het applicatiebedrijf dit kan lezen als handleiding.

De details zoals de geprofileerde lijsten worden doormiddel van reparatie in ere hersteld. Het eindresultaat zal dan ook voor de huidige eigenaar een prachtig woongenot worden op hoogte.

Vraag naar de mogelijkheden en wij helpen u graag bij de keuze in de juiste materialen.
Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Contact